طراحی و شبیه سازی تهویه مترو با استفاده از نرم افزار SES :
این مجموعه نتیجه چهارسال پژوهش در مورد کنترل محیطی مترو می باشد. نسخه های دوم وسوم این برنامه به ترتیب در سال های 1976 و1982 تکمیل گردیدند. سه نسخه اولیه این برنامه به زبان فرترن وبرای رایانه های بزرگ نوشته شده بود ولی در سال 1991 پروژه تبدیل این نرم افزار به صورت قابل نگارش در رایانه های شخصی شروع شد ودرسال 1996 تحت عنوان نسخه 4 وبه زبان فرترن 90 که با برنامه ویندوز سازگار است توسط شرکت پارسن – برینکرهاف انجام گردید.
از طریق استفاده از این برنامه رایانه ای میتوان به تقریبی برای دبی ، دما ورطوبت هوا ونیازهای تهویه مطبوع که برای سامانه هایی با یک ویا چند ریل در مرحله طراحی یا مرحله بهره برداری می باشد دست یافت. این برنامه امکان شبیه سازی را برای انواع سامانه های پیش رانش وترمز قطارها وسامانه های کنترل محیطی شامل تهویه اجباری ، تهویه مطبوع ایستگاه وتخلیه هوا از زیر ریل قطار وهرگونه شرایط بهره برداری از قطارها با منابع حرارتی پایداروناپایدار وشرایط اضطراری درحالت توقف یا حرکت وشرایط متفاوت دیگر تامین می نماید. برنامه اولیه وفعلی SES ، برنامه ای یک بعدی – تراکم ناپذیر ، جریان آشفته با مدل جریان مرکزی (بدون درنظر گرفتن لایه های مرزی در مقاطع عرضی) می باشند. این به معنی یکنواخت فرض نمودن دما ورطوبت در هرمقطع ایستگاه وتونل می باشد.. گرمایی که ناشی از اتلاف لزجتی وحاصل از اصطکاک هوا با دیواره تونل وایستگاه می باشد اگرچه معمولاً اندک است ولی بعنوان گزینه ای بشکل منبع متغیر گرما قابل لحاظ است. در سامانه آتش سوزی از آنجایی که SES برنامه ای یک بعدی است نتایج شبیه سازی فقط مشخص می کند که آیا دبی تهویه برای جلوگیری از پس رفتن ولایه ای شدن دود (در مقایسه با سرعت بحرانی ) کفایت می نماید یا نه، ولی میزان پس رفتن ولایه ای شدن دود که پدیده ای دوبعدی است را پیش بینی نمی نماید.
اصول طراحی و شبیه سازی تهویه خط 3 و 4 متروی تهران:
در طراحی ایستگاه های خط3 و 4 متروی تهران سه سیستم تهویه مجزا در نظر گرفته شده است بطوریکه یک سیستم برای تهویه ایستگاه و دو سیستم دیگر مخصوص تهویه تونل ها در نظر گرفته شده است. همچنین در میان تونل ها ، شافت های میان تونلی مجهز به دو فن خواهند بود که هوا را از درون تونل به سمت بیرون هدایت می کنند.
در اینجا بیان این نکته حائز اهمیت است که استانداردهای حریق بکار رفته در طراحی خط 4 مترو تهران به حدود سال 2007 میلادی بر میگردد که استفاده از NFPA 130 مربوط به همان سال است.
از دیگر منابع مرجع مورد استفاده تهویه که برای متخصصان آشنا می باشد هندبوک ASHRAE و SEDH است.
شبیه سازی های عددی (CFD) تهویه مطبوع و بالانس فن های ایستگاه های خط 3 و 4 متروی تهران توسط نرم افزار فلوئنت و بر پایه روش حجم محدود انجام گرفته است و نرم افزار مورد استفاده قابلیت اجرا در حالت پردازش موازی را دارا می باشد که در کلیه شبیه سازی ها بمنظور افزایش سرعت حل و کاهش مدت زمان همگرایی ، از روش پردازش موازی استفاده شده است.